LØVEKYSS, Gyldendal 1987.


Kritikarane skreiv:

”UNDERFUNDIG OM EN ASKELADD. Løvekyss handler om å bryte opp fra barndommen og bli voksen, den handler om hvor absurd voksenverdenen kan være, og den handler selvsagt om kjærligheten. Vi følger Georg, norsk litteraturs mest sjarmerende mammagutt, på hans ferd gjennom dagens Bergen på jakt etter sin utkårede. Undervegs stifter han bekjentskap med mange merkelige typer, og blir virvlet inn i et juveltyveri… Løvekyss er en handlingsroman. Likevel har forfatteren lykkes med å flette inn en rik billed- og symbolverden, uten at det gjør historien baktung. Det er dypere grunn i romanen, og den lune tonen som preger beretningen om Georg, hindrer ikke forfatteren i å komme inn på en del evige spørsmål. ”

Anne-Lise Langfeldt, Tromsø

”..en roman som er noe av det mest originale og grensesprengende jeg har lest på lenge…Det fins med andre ord ingen vanntette skott mellom det nære, realistiske og konkrete på den ene sid, og fantasi og eventyr på den andre. Det er like naturlig at en kvinne er en skjære, og steinløver får liv, som at en lastebil kjører i annet gir og at en gutt spiser tretten rosinboller. Det spørs bare om vi har ventilene åpne og ikke lar vanetenkningens endimensjonale realisme som genre blokkere oss.”

Finn Stenstad i Fremover

”Hans Sandes tekst er full av lek og poesi. Her er ingen pedagogisk overtydelighet, og han nekter seg ingen ting når det gjelder å bryte med realismens åk. Boken tynges ikke ned av litterære programerklæringar og ønsker om å lure leseren. Den skriver seg inn i en fabulerende tradisjon hvor en ved hjelp av det kjenbte og det ukjente, det sagte og det usagte, det virkelige og det uvirkelige søker å si noe viktig om det som nettopp ikke lar seg uttrykke i erklæringer eller slagord.”

Inger Østenstad

”BARNEBØGER KAN VÆRE MESTERVÆRKER. …Det er umulig at give et udtømmende referat af bogen – og det ville bestemt også være synd. Den skal læses. Den er grinaktig og alvorlig, barok og hjerteskærende, den beveger sig stilsikkert og med stor og skarp poesi ind og ud av læserenes fantasi. Og man skal ikke lade sig narre av genreforvirringen: Løvekys er en ungdomsbog, fordi den handler om at være ung – og den er en voksenbog, fordi den angår voksne. Og uanset hvilken genre man propper den ned i, så hævder den sig smukt ved sit format, sin humor og ved knivskarp sikkerhed i uttrykket. Der er ingen vaklen: såddan er det at blive voksen: så grinaktigt og pinlig, så dybt tragisk og forfærdelig. Og så uundgåeligt.”

Bent Vinn Nielsen i Politiken